1. Ryby
Ryby se Chorvatsku dělí podle kvality na bílé a modré. Ty „bílé“ jsou například zubatec či parmice a jejich objednávka se prodraží. „Modrou“ rybou jsou například sardinky. I ty tu ale umějí připravit na jedničku. Za přijatelné ceny se servírují v restauracích také mušle a olihně. Připlatíte si za humry, ráčky, langusty a ústřice. A pozor: Chorvaté říkají, že ryba má plavat třikrát: v moři, oleji a ve víně. Tak jí to dopřejte!
2. Dalmatský brudet
S rybami a mořskými plody souvisí také brudet, které servírují hlavně v Dalmácii. Je to vlastně takový guláš z mořských plodů a ryb, který se nejčastěji jí s kukuřičnou polentou.
3. Jídla z mletého masa
V úpravě mletého masa jsou Chorvaté přeborníci. Snad ve všech restauracích najdete čevapčiči nebo pljeskavici. Čevapčiči mívá, stejně jako u nás, tvar válečků, pljeskavica (správně by měla být z více druhů mas) se servíruje jako náš karbanátek. Na talíří nechybí ajvar, což je uvařená a rozmixovaná směs zeleniny (rajčata, papriky, lilek atd.). Hodí se k jakémukoliv grilovanému masu. Mimochodem výborný nápad, co dovézt známým z Chorvatska jako dárek.
4. Pršut
Jako překrm nechybí v žádné restauraci, koupíte ho v každém obchodě. Je to syrová vepřová šunka, která se suší na vzduchu a pak udí.
5. Sýr z ostrova Pag
Tenhle ovčí sýr umějí udělat jen na ostrově Pag. Má slanou a kořeněnou chuť, a to z toho, jak se ovce pasou na loukách nad mořem, kde navíc rostou speciální bylinky. Není to levná záležitost.
6. Maso pod pekou
"Peka“ – to je speciální hrnec, zřejmě pozůstatek tureckých nájezdů, na jehož poklop se nahrne žhavé uhlí, které má za úkol, aby žár šel svrchu. Maso je pak mnohem chutnější. Takto se dají připravovat i ryby a další mořské plody.
7. Ombolo a další speciality Istrie
Tohle vyzkoušet nemusíte, protože to dobře znáte. Ombolo, specialita poloostrova Istrie, je plátek vepřového se zelím. Svérázným istrijským jídlem je také polévka (supa) z červeného vína ochucená cukrem a kořením. A pokud máte pocit, že po takovémto jídle potřebujete sladkou tečku, dejte si kroštule (obdoba našeho odpalovaného těsta smaženého na oleji). Istrii také proslavily lanýže.
8. Blitva s krumpirom
Snad nejoblíbenější chorvatská příloha – brambory s mangoldem připravovaným na oleji a česneku. Vhodné k rybě nebo pečeným masům.
9. Štrukli
Tohle jídlo nenajdete u moře, ale v okolí metropole Záhřebu. Štrukli je listové těsto s tvarohem zapečené se smetanou a vajíčkem, které se připravuje na slano i na sladko. A je to strašně dobré.
10. Jehně na rožni
Oblibená pochoutka, kterou si můžete doprát v motorestech, cestou k moři. Nabízí to i mnoho přímořských restaurací. Stojí to za to – Chorvati to s kořením umí.