Houbaření je skvělá relaxace. „Doma z hub nejčastěji vaříme omáčky, zavařujeme je, část podusíme a uskladníme do mrazáku. Oblíbili jsme si bedly, které ale nepřipravujeme v klasickém trojobalu, pouze je orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou," radí šéfkuchař Pavel Václavík z restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Připravte si lahodný houbový krém podle jeho receptu.
Hříbkový krém (pro 4 osoby)
Suroviny:
100 g másla
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
1 cibule
50 g hladké mouky
200 g čerstvých hřibů
150 ml smetany
500 ml vývaru nebo vody
sůl, pepř
1. Na másle orestujeme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme.
2. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a provaříme společně s hříbky asi 20 minut.
3. Zalijeme smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Tip Pavla Václavíka: Pokud bychom se chtěli vyhnout zahušťování moukou, můžeme hned na začátku přidat do vývaru oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru.