Špízy neboli souvlaki jsou nejlepší grilovací jídlo. Malá soustíčka si mohou grilující snadno nabízet, koketovat s nimi – vzájemně si je strkat do pusy. "Skladba jednotlivých špejlí se může libovolně měnit. A jsou rychle hotové. Rouille je tradiční omáčka se šafránem a maže se na toustíčky podávané k bujabéze. Současně to slovo znamená rez," vysvětluje autorka Květinové kuchařky Jana Vlková a dodává: tzatziki je nejbáječnější dip, jaký znám.
Pro 4 osoby
Na souvlaki
2 horní kuřecí řízky
100 g prorostlé slaniny
1 červená paprika
2 šalotky
4 stonky z přerostlého fenyklu
Všechny ingredience kromě stonků fenyklu nakrájejte na čtverečky asi dvakrát dva centimetry a napichujte na šikmo seříznuté stonky. Grilujte podle možností na venkovním grilu nebo pečte v alobalu v troubě. Všechny přísady uvedené v rozpisu jsou pouze orientační. Na špíz si napichujte, co máte rádi nebo co je k dispozici.
Na monardové tzatziky
½ malé salátové okurky
150 ml řeckého jogurtu
6 listů zavinutky podvojné
hrst listů a květů zavinutky podvojné (monardy) do dipu i na ozdobu
sůl a mletý pepř
Okurku nastrouhejte na jemném struhadle a pečlivě vymačkejte. (Šťávu z okurky nevylévejte – vypijte ji nebo použijte jako pleťovou vodu.) Listy zavinutky nasekejte na velmi jemné kousky, květy přihoďte jen tak. Všechno smíchejte dohromady a podle chuti osolte a opepřete.
Na rouille
2 stroužky česneku
1 lžička sušených květů aksamitníku
sůl
1 žloutek
1 lžička lichořeřišnicové nebo jiné hořčice
1 lžička mleté papriky
200 ml olivového oleje
Česnek rozmačkejte, sušený květ aksamitníku rozdrťte v moždíři s trochou soli na jemný prášek. Vymíchejte všechny ingredience mimo oleje do hladké pasty. Pak přidávejte po malých částech olej. Pokud máte chytrý mixér, můžete olej přilévat tenkým pramínkem. Jakmile vznikne hladká omáčka, je možné podávat. Mažte na tousty bílého francouzského chleba opražené nasucho.