1. Nespoléhejte na rutinu
Typická příprava české kávy znamená zalít horkou vodou mletou kávu. Je to ten nejrychlejší a nejzažitější způsob, chuťovým buňkám však moc nelichotí. Zkuste proto vyměnit „českého turka“ za jiný způsob přípravy. Nejspíš budete překvapení, jak snadno lze v domácím prostředím vykouzlit dobré kafe. Na výběr je moka konvička, french press, chemex nebo třeba džezva, novou přípravu se naučíte velmi rychle třeba podle videa nebo některého z mnoha článků na internetu.
2. Začněte dobrou vodou
Je jedno, zda jde o jídlo nebo nápoj, oboje končí a začíná s kvalitními surovinami. Na svou kávu proto používejte jenom vodu, která je chutná sama o sobě. Spíše, než destilovanou vodu zvolte vodu přirozeně bohatou na minerály. Důležitá je též teplota, kterou zrnka kávy zaléváte. Vyhněte se vařící vodě a dejte přednost teplotě pod bodem varu. Stačí nechat uvařenou vodu chvilku odpočinout.
3. Kvalitní a čerstvě mletá, to je základ
Kvalita kávových zrn je alfou a omegou lahodného nápoje. Stejně tak je důležité, aby byla vaše káva čerstvě namletá. Vyhněte se sáčkům s mletou kávou, u nichž nemůžete s přesností určit, kdy k mletí došlo. Mnohdy se totiž stává, že na pultech leží už pěknou řádku měsíců a tím ztrácí na chuti i vůni. Takovou kávou je například Latino Café, které nabízí až 60 druhů kávy.