Bílou ředkev u nás ji seženete ve dvou variantách:
1. kulatou, kterou mnozí znají jako vodnici.
2. špičatou a podlouhlou, která připomíná svým tvarem mrkev. Japonci ji nazývají daikon.
Bílá ředkev má i mnohé léčivé účinky. Pomáhá zlepšovat imunitu, má antioxidační účinky. Pomáhá při nachlazení - rozpouští hleny. Odstraňuje tuky z organizmu. Pomáhá při rozpouštění žlučových nebo ledvinových kamenů a je prevencí před jejich tvorbou . Pomáhá odstraňovat otoky na nohách a zácpu. Ničí plísně a bakterie. Snižuje hladinu cholesterolu.
Mnozí si ji připravují tak,že jí oloupanou nastrouhají na chleba s máslem či sýrem nebo si z ní udělají salát či ji přidávají do pomazánek ze sýra. Vynikající je i zelí z ředkve.
A navíc je to zelenina, která je v obchodech běžně dostupná a dá se skladovat v chladničce i týden až 10 dní.
Uvedu několik receptů.
1.) Bílá ředkev pečená
Ředkev omyjeme, osušíme a pak i se slupkou nastrouháme na tenké plátky - jako na okurkový salát. Promícháme v míse se solí, olejem a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 30- 45 minut.
2.) Smetanová polévka z bílé ředkve
1 bílá ředkev, 2 stroužky česneku,1 litr zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, čerstvě mletý pepř, sůl a petrželka
Ředkev a stroužky česneku oloupeme . Ředkev nakrájíme na menší kousky a česnek na plátky. Vývar přivedeme k varu, přidáme ředkev a česnek a vaříme doměkka (10-15 minut).
Přilejeme smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hladký krém. Posypeme nasekanou petrželkou.
3.) Restovaná bílá ředkev
2 kulaté bílé ředkve, 3 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, pažitka
Oloupanou ředkev nakrájíme na plátky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a olej, přidáme plátky ředkve, osolíme, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a restujeme dozlatova. Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.
4.) Smaženice s bílou ředkví
12 dkg bílé ředkve,1 malá cibule, cca 3 dkg anglické slaniny, česnek dle chuti, 2-3 vejce, sůl, mletý pepř
Na kousku másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou anglickou slaninu, na plátky nakrájený česnek a krátce smažíme. Přidáme na malé kostičky či nudličky nakrájenou ředkev, promícháme a na mírném plameni vše podusíme. Nakonec přidáme 2-3 vejce, osolíme, opepříme a necháme za občasného promíchání srazit.
A nakonec ještě jednu specialitu z Japonska.
5.) Salát z ředkví a karotky - Daikon namasu
30 gr ředkve Daikon,15 gr karotky, 1 lžička soli,1 dcl octa, 2 lžíce cukru,1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky glutamátu sodného
Oloupeme ředkev, oškrábeme karotku a obojí nakrájíme na nudličky. Lehce osolíme a ponecháme odležet 30 minut. Vymačkáme rukou nebo v utěrce nadbytečnou tekutinu. Smícháme ocet, cukr, sójovou omáčku a glutamát sodný a touto zálivkou přelijeme zeleninu. Lehce promícháme a podáváme. Tento salát můžeme zdobit kaviárem, uzeným lososem, kousky tresky a jiných ryb.
P. S. Váhy surovin jsou opravdu malé. Nespletla jsem se.
Recepty 1 - 4 jsou z mých zápisků a recept č.5 je z knihy Variace na kuchyně Orientu. Nakladatelství Avicenum - autoři A.Nouzová, M.Nouza a K.Nouza.
Přeji všem dobrou chuť.