Až jednou půjdete kolem, a neříkejte, že to se nikdy nestane, protože nikdo z nás neví, kam ho osud zavěje, kam ho povedou jeho kroky.
Tak ještě jednou. Až jednou půjdete kolem, zastavte se u nás na kávu. Bydlíme hned u silnice. Dokonce i zahradu máme u silnice. A když dáte vědět dopředu, ke kávě vám upeču třeba mrkvovou bábovku.
Pro ty lidičky íčkovské, které do našich končin kroky nezavedou, nabízím recept na onu avízovanou bábovku. Je to můj vlastní recept, vyzkoušený a troufám si říct, že chutný.
Budete potřebovat:
Utřeme 4 žloutky
180 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr
3 lžíce rumu
Smícháme s 200 g polohrubé mouky
½ balíčku prášku do pečiva
50 g mletých mandlí (ořechů dle libosti) + strouhaného kokosu
(v poměru mandle : kokos 1 : 1)
200 g nastrouhané mrkve na jemno
Přidáme 100 ml pomerančové šťávy nebo studené vody
100 ml stolního oleje
ze 4 bílků + špetky soli tuhý sníh
Těsto nalejeme do předem vymazané, kokosem a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme na 160°C asi 25 – 30 minut, podle toho, jak vám peče trouba. Myšleno trouba elektrická, plynová. Prosím, nezaměňovat s jiným druhem trouby.
Dobrou chuť.
Poznámka: Léta jsem s nechutí vymazávala bábovkovou formu kouskem tuhého másla. Až dnes mě napadlo rozpustit si kousek přepuštěného másla a mašlovačkou formu vymazat. Tak krásně se s tím pracovalo a hotová bábovka z formy přímo vyklouzla. Naštěstí na připravený talíř. Ale to vy možná takto děláte od nepaměti.