V jedné z detektivek Louise Pennyové mne zaujala situace, kdy sousedka nese matce oběti „pastýřský koláč“, aby se najedla a trochu utěšila. Hned jsem hledala na netu, o co se jedná, našla jsem plno receptů. Tak jsem se inspirovala a upekla svůj vlastní. A protože mi opravdu chutnal, dávám jej sem.
Suroviny: 1 velká cibule, ½ kg mletého masa (použito vepřové s hovězím), 5 mrkví, lžíce rajčatového protlaku, trochu listové petrželky, česnek, tymián, rozmarýn, pepř mletý; 5 větších brambor, přiměřeně mléko do kaše, kus másla do kaše, muškátový oříšek, 1 vejce, sůl, lžíce oleje, worcester.
Postup: nakrájenou cibulku a mrkev (na kostičky) restujeme chvíli na oleji, přidáme mleté maso a česnek, mírně podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme lžičku worcesteru, tymián a rozmarýn, trochu muškátového oříšku, lžíci rajčatového protlaku, petrželku, dusíme, přidáme 2 lžíce mouky (dala jsem 1 hrubou – měla být asi hladká a 1 kukuřičnou), kvůli zhoustnutí.
Zatím si oloupeme brambory a uvaříme běžným způsobem kaši, s kouskem másla a mlékem – jen s tím rozdílem, že mléko přidáváme neohřáté, v části mléka před rozmícháním v kaši předem rozkvedláme 1 vejce.
Do kaše přimícháme také trochu muškátového oříšku, možno i pepř. Poté masovou směs rozprostřeme do zapékací mísy (použila jsem remosku), na ni pak bramborovou kaši.
Pekla jsem v remosce déle než hodinu, v předehřáté troubě na 200 stupňů prý stačí 15 minut.
V některých receptech se přidává do masové směsi hrášek, ale ten jsem nedala.