Vánočku a jedno cukroví jsem pekla až po Vánocích, protože jsem chtěla napřed dojíst koláč, který jsem pekla na začátku prosince a měla jsem ho v mrazáku. Tím, že jsem sama, tak mi koláč vydrží dlouho, vždycky si beru jeden kousek po obědě ke kávě.
Cukroví si peču jenom jedno, a to slepované oříškové hrudky. Protože dělám těsto na vánočku ze čtyř žloutků, vždycky mi zbydou 4 bílky. Tak z nich upeču oříškové pusinky=hrudky, které slepuji kakaovým krémem s rumem. Je dobré to nechat uležet tak dva dny, aby se rum z krému vsákl do hrudek. Je problém to vydržet, ale ta chuť potom je odměnou za odříkání.
Lze péct i před Velikonocemi, pokud děláte těsto na mazance také jenom ze žloutků a bílky zbydou. Musíte si schovat vlašské ořechy.
Recept: Oříškové hrudky slepované (pusinky)
4 bílky (zbydou po vánočce)
¼ kg mleté vlašské ořechy
20 dkg cukr krupice
Do ušlehaného tuhého sněhu postupně všleháme cukr a za stálého míchání přidáváme postupně ořechy; na mírně pomaštěný plech klademe lžičkou malé hromádky a usušíme je v mírně vyhřáté troubě asi na 150°C (asi 1 hodinu).
Krém:
10 dkg piškotových drobečků (rozemlít piškoty ve mlýnku po oříškách)
2 lžíce cukr moučka
6 lžic rumu i více
6 dkg másla
+ kakao (kolik libo – třebas 3 lžičky)
Rozetřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme piškoty smíchané s rumem, a slepujeme dohromady vychladlé pusinky.
Dobrou chuť!