Foto: autorka
Příběhy naší republiky: Ču vi parolas Esperanton aneb Jeden jazyk pro všechny
15. 7. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Klubalová
31.7.2018 15:02
Tak mi to nedá zvláště z důvodů příspěvků p. Libora Farského, Františka Pašingra a Věry Ježkové,
kteří váhají, zda je esperanto vůbec použitelné a že jej po celém světě zcela nahrazuje AJ. Nechci zde působit jako esperantský fanatik. Ale, přátelé, nemáte vůbec pravdu. Latina je již mrtvý jazyk a přesto jej medicína stále učí, protože je to jazyk učenců které je spojuje. Stejně jako je tomu u gramatiky u „ umělého“ jazyka esperanto. Který má své příznivce po celém světe doposud a to zvláště v rozvojových zemích kde pomáhá africkým migrantům a sirotkům. Kterým, díky tomuto jazyku poskytujeme pomoc i my. Pokud Vás zajímají bližší informace stačí navštívit naší adresu : https://www.facebook.com/esperaszs/, kam mi můžete i napsat nebo kontakt našeho kolegy v africkém Beninu www.acmbenin.org, kam naše pomoc putuje. Z Esperanta se skládají i státnice. A učí se ho většinou taktéž intelektuálové.
Oldřich Čepelka
19.7.2018 20:56
Ano Jarmile Jakubcové, angličtina vládne světu. Ale ne všude. Vyhořel jsem tváří v tvář italským venkovanům a pak mnoha Francouzům, a to i v obchodech.
Anna Potůčková
17.7.2018 23:55
Zuzanko P. tak to je náhoda, že jsi je znala. ono jsem pak měla děti a nebyl ani čas se tomu plně věnovat - chtělo to alespoň si esperantsky s někým dopisovat
Libor Farský
16.7.2018 15:53
To je velmi zajímavé a jistě hezký koníček, i když zřejmě v praxi nepoužitelný. Překvapila mě ukázka textu, očekával bych, že by písmo nemělo mít nad písmeny žádné háčky a čárky.
Zuzana Pivcová
16.7.2018 13:23
Anička P.: Manžele Irenu a Standu Papírníkovy jsem znala z našeho klubu.
Dana Puchalská
16.7.2018 09:01
Kamarádka se esperanto učila. Ale pak se zamilovala a bylo po výuce. Ale je to jazyk určitě víc než zajímavý.
Jarmila Komberec Jakubcová
16.7.2018 07:35
Společný jazyk byla velmi dobrý nápad. Dnes je společným jazykem angličtina. Všude, kde jsem byla jsem se s tímto jazykem domluvila.Měla jsem štěstí, že na VŠE jsem si ji vybrala. Jiné ročníky měly většinou němčinu.
František Pašingr
15.7.2018 22:20
Jazyk vybírám podle toho, na co ho potřebuji. Třeba šachy mají největší knihovnu v ruštině, nejlepší časopis o cestování je National Geographic, sousedé mluví německy (polsky a slovensky člověk porozumí). Ještě jsem však nenašel důvod učit se Esperanto.
Anna Potůčková
15.7.2018 21:54
Esperantský kurs jsem za svobodna dělala písemnou formou, ale bohužel jak se opravdu nepoužívá pravidelně , tak se zapomene. Lektorkou mně tehdy byla profesorka Papírníková z ČB.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA