Ilustrační foto: ingimage.com
Tykání v rodině. Samozřejmost nebo ne?
19. 8. 2018
Starší generace byla zvyklá všem vykat, mnohdy dokonce i rodičům. Dnes se mnohem běžnější stává tykání, oslovování křestním jménem. Někomu se neformální komunikace líbí, někomu připadá nezdvořilá.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Puchalská
21.8.2018 07:56
Já než začnu týkat, tak dlouho rozvažuju. Doma mně učili že líp se řekne.... Ty vole než Vy vole. A vždy požádám toho staršího a to nejen v rodině
Eva Mužíková
21.8.2018 02:53
Tykání v rodině považuji za samozřejmost, zrovna tak mezi dobrými přáteli. Jinak tykání dlouho zvažuji.
Zdenka Jírová
21.8.2018 00:21
V rodině si samozřejmě tykáme, ale jinak si tykám jen s důvěrnými přáteli. Nevím, proč bych si měla tykat s cizím a navíc třeba mnohem mladším člověkem jen proto, že je to v Americe obvyklé.
Růžena Kuželková
20.8.2018 18:29
U nás v rodině se tykalo,ale mám 12-ti letého vnuka a ten mi odmalička vyká,když mu byly asi 4roky,tak jsem si s ním sedla a ptala se ho proč mi vyká,když druhé babičce a všem ostatním dospělým tyká.Sedl si "podréčil"si hlavu a nic.Tak se ho ptám znovu a on "přemýšlím",tak až dopřemýšlíš tak se ozvi.Pak z něj vypadlo - babi,vy jste nejstarší v rodině(kdybych neseděla,tak to se mnou "sekne"),začala jsem se smát nebylo co dodat,má pravdu,tak u toho zůstalo a nijak to neřešíme,spíš lidé okolo je jim to divné,pro mě přirozené,nebudu ho tlačit do něčeho co nechce,je to milý,poslušný kluk a to je nejdůležitější.Pokud si ti někdo přečte,napište svůj názor,děkuji.
Marie Doušová
20.8.2018 09:49
V rodině si samozřejmě tykáme , ale setkala jsem se s dívkou ,kde si doma vykali a bylo to takové divné,neosobní a odtažité. Nevím ,ale dívka měla divný vztah k rodičům ,připadalo mi , že se jim nikdy s ničím nesvěřila a byla dost osamocená.Nakonec dopadla jako svobodná matka a rodina ji zavrhla. Dnes má svoji rodinu a tam si všichni tykají a mají se rádi. Rodiče ji nikdy neodpustili a také se sní nestýkají, protože tykání v rodině prý ztrácí úctu k rodičům.
Jaroslav Kolín
19.8.2018 20:17
Zajímavý problém. U nás v rodině si všichni tykáme (a tykali jsme i našim předkům, pokud ještě byli naživu). Své děti a praděti oslovujeme křestními jmény, ale ony nás (předchozí generace) "funkcí" (tati, mami, dědo, babi, pradědečka jsme zredukovali na dědu). Tak nějak se to vyvinulo a nestěžujeme si. Analogie s angličtinou je složitější, oslovování křestním jménem se pokládá za důvěrné a nemělo by být automatické. Já jsem vždycky počkal, až mě tak začal oslovovat můj zahraniční kolega. Tykání v práci by mělo být věcí dohody a nemělo by být násilně vyžadováno.
Danuše Onderková
19.8.2018 19:42
Tykání sice dávám přednost, ale pokud mi člověk není sympatický, zůstávám raději u vykání. Rovněž nepřekonám tykat staršímu člověku přestože mi tykání nabídl, ke kterému chovám úctu (bylo 22), ale líbí se mi oslovování jménem. Angličané to mají jednoduché, pro tykání i vykání mají stejné zájmeno "you"
Danka Rotyková
19.8.2018 19:04
V rodině to mám obdobně, tam záleží určitě na tom, zda dotyčného dobře poznám. A pokud jej vídám max. 1 x za rok, těžko ho mohu blíže poznat.
Danka Rotyková
19.8.2018 19:00
Také jsem pro oslovování jménem a vykání. Je to takové přátelské a současně nevtíravé. Byla jsem ráda, že jsem mohla i ve svém zaměstnání tenhle způsob oslovování používat. Pokud jsem se za těch 25 let s někým více sblížila, došlo na tykání. Nikdy jsem nelitovala.
Věra Ježková
19.8.2018 16:19
Oslovení jménem a vykání se mi líbí. K tykání lze přejít. Celkově se mi líbí odstupňované vyjadřování vztahů mezi lidmi prostřednictvím oslovení. Zatímco se mi nelíbí tykání šmahem, které má angličtina.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA