Martina Bittnerová. Foto: Jakub Karlíček
Vdova Martina: Stála jsem na nové startovací čáře zatížená dluhem po manželovi a obrovskou nejistotou
27. 3. 2021Když jsem poprvé nahlas vyslovila, že jsem se stala vdovou po sebevrahovi, znělo mi to šíleně. Jenomže i něco natolik šíleného jsem musela nakonec přijmout.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marta Badalcová
27.5.2021 22:01
Pokud nazývá pána partnerem tak to asi nebyl manžel,tak že není vdova a nedědí nic ani dluhy.
Svatava Páleníková
19.4.2021 15:24
Paní Bittnerová, přeji vám, abyste mohla načerpat v následujících letech co nejvíc radosti a lásky.
Martina Bittnerová
8.4.2021 09:46
Pane Čepelko, bohužel jste opominul tu situaci, kdy se člověk dostane do fáze, kdy už neví, jak dál. To není žádná nezodpovědnost, ale čisté zoufalství. Můj bývalý přítel byl jinak dobrý člověk a pomohl mnoha lidem. To, jak se ale mnozí zachovali po jeho smrti, raději nekomentovat. Něco málo jsem prozradila ve své knize a dál to rozpatlávat nechci. Ať si to každý srovná s vlastním svědomím.
A jak to zvládám či nezvládám, není téma na nějakou veřejnou debatu. I když vzhledem k tomu, že počet sebevražd bude stoupat, mělo by se o tom problému obecně mluvit a hlavně ho zbavit všech těch zbytečných klišé.
Oldřich Čepelka
5.4.2021 13:06
Pane Vrbo, když se někdo chce zabít, tak to sice je jeho věc, jak uvádíte, ale vůbec to není jen jeho věc. Právě naopak. Je to věc těch pozůstalých, to oni jsou překvapení, nekonečně smutní, zmatení, obtíženi mnoha povinnostmi a očekáváním. To je obrovský kříž, který jim sebevrah naložil. – A myslím si, že dobrovolně si vzít život je projev veliké nezodpovědnosti. Zodpovědný člověk ví, že tu nesmí nechat, a už vůbec ne nečekaně, manžela, děti, možná ani přátele ani ty domácí zvířátka, pokud by se o ně neměl kdo starat. Zodpovědný člověk je ten, který žije, „dokud to jde“. (Výjimky mohou být extrémní situace spojené s válkou, záchranou vlastních dětí, neodvratnou smrtí smrtelně nemocného člověka apod. Kdežto gamblerství je principiálně řešitelné.) Jsem rád, že to paní Bittnerová zvládá. A každý "kritik" by se měl stydět, že píše ohavnosti. Až bude na tom fakt zle, tak bude asi všechny kolem sebe prosit, aby mu pomohli. A lidi mu pomůžou.
Martina Bittnerová
4.4.2021 15:57
Vážení diskutující, ráda bych v prvé řadě podotkla, že tento text jsem primárně psala pro projekt Vdovyvdovam.cz, který považuji za užitečný.
Přijde mi docela smutné, že výsledkem toho je, že tu mnozí pitváte, jestli je možné, že jsem zůstala s dluhem a jestli náhodou nekecám... Proboha, tady jde o velkou tragédii člověka, který se zabil. A pro ty, co nepovažujete závislé za lidi, ráda bych dodala, že možná leckteří Vaši blízcí a známí měli díky tomu mému gamblerovi léčbu, kterou by jim jinak pojišťovna neuhradila. Každý závislý je člověk, který měl také své sny a touhy! A má právo na život a na druhou šanci stejně jako Vy, kteří tu nad nimi ohrnujete nos.
Nemá smysl, abych cokoliv dál říkala, mohu jen popřát, aby nikdo z Vás nezažil tu hrůzu jako já.
PS.
Paní Prachfeldové bych ale ráda poděkovala za projevenou empatii. Ona to paní Prachfeldová nebyla a není legrace s tím vůbec žít...
Soňa Prachfeldová
2.4.2021 19:00
Nevidíme nikomu do hlavy, určitě je závislost zničující a to i pro další členy domácnosti. Někdo mlčky trpí, někdo se potřebuje vypsat, ale dál musí vykročit sám se svojí odvahou. Hodně štěstí paní Martino !
Martin Vrba
29.3.2021 21:04
Už jsem obešel hodně článků a všude něco utrousil, jen tady tu vdovu jsem tady nechal smutně trčet jen s pár, a to ještě negativními ohlasy, z publika. Tak jen pár hřejivých slov: „Máš to holka fakt blbý, ale bude se to určitě dál už jen zlepšovat, zato tvůj bývalý manžel je na tom už neodvratně hůř a bude na tom stále hůře“! Tak co, pomohlo to, asi moc ne, ale k tomu tu nic jiného nemám. A že jsem si dovolil to takto popsat? To bude tím, že ta ilustrační fotografie ukazuje spíše veselou, než truchlící vdovu. A pokud jsem se tím článkem dobře prokousal, tak jste se stejně chtěli rozvádět, což já označuji už samo o sobě za „malou smrt“. A pak ještě tohle, když se někdo rozhodne sám zabít, tak je to přece jeho věc a mnohdy je to to jediné, co se mu v poslední době povedlo, to cítím větší lítost nad každým, který odešel z tohoto světa nedobrovolně, například po nějaké dlouhé a bolestivé nemoci.
Milena Znamenáčková
28.3.2021 15:15
Paní Skopanová, pochybuji, že za čtrnáct dní stačili rozvod vyřídit, zřejmě se na něm jen domluvili, ale manželství ještě trvalo. Je to situace rozhodně nezáviděníhodná, ono úmrtí partnera je vždycky bolestné a vyřizování pozůstalost je nepříjemné i když všechno probíhá bez problémů.
Olga Škopánová
28.3.2021 12:23
Nějak tomu nerozumím, myslím, že pokud nebyli manželé tak dluhy partnera šly výhradně za ním.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA