Ilustrační foto: Ingimage
Renata (69): O manžela jsem se starala řadu let ve dne, v noci
18. 8. 2022Manžel umřel před šesti dny. Trápil ho Parkinson, stařecká demence, diabetická retinopatie, téměř neviděl. Jeho stav se, bohužel, stále zhoršoval, starala jsem se o něho několik roků.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
25.8.2022 15:33
Je to moc smutné čtení,nechtěla bych něco takového prožít. Co měl ten pán ze života poslední roky? a co paní? Myslím,že až paní Renata se se vším srovná,bude se jí žít lépe a radostněji. I mně se zdá,že je mi uvnitř tak 30 -40 let,ale navenek už 67...Je to takové nespravedlivé,že člověk nemůže být do 99 let mladistvý,zdravý a silný.Měl by pak rok na rozloučení se s rodinou a přáteli a na 100.narozeniny by zemřel.To by se mi líbilo...
Jitka Caklová
18.8.2022 19:39
Poslední odstavec, jako bych psala já, pouze s rozdílem, že je mi o 7 let méně a že vím, proč je to možné :-) Myslím, že paní Renata to také ví, pouze si tím zatím není úplně jistá. Zázraky se dějí :-)
Jitka Caklová
18.8.2022 19:16
Překlepy se dějí, "stává se to i v lepších rodinách" :-) Pochopila jsem to tak, že paní Renata od 69 let věku 11 let pečovala o nemocného manžela, dnes je jí 80 a cítí se na 30. Já ji to věřím a má můj obdiv. U jiného článku jsem napsala: "Nejhorší je "hra na hrdinu", když si člověk myslí jak je silný, jak všechno zvládá, jak všem vyhoví, pak přijde ťafka a zjistí, že to byla pouhá iluze. Píši o vlastní zkušenosti, která nebyla vůbec jednoduchá, ale nesmírně mě posílila a navedla na správnou cestu. Na této "cestě", už bez iluzí, zvládám víc, než jsem zvládala před zmíněnou "ťafkou". Když člověk chce, vždy se dá nalézt něco, pro co stojí zato žít ♥♥♥" Můj manžel žije a já jsem za to nesmírně ráda, přestože bez moji celodenní pomoci by byl bezmocný. Naštěstí mi jeho nemoci nebrání jet si do Jizery uplavat svých 600m, nebo si udělat krátký výlet na koloběžce. Sama zvládám péči o dům, zahradu, domácnost. Z vlastních životních zkušeností vím, že jedno, druhé, třetí, ani další, bych bez životních zkoušek v 30ti letech nezvládla.
Krejcar Stanislav
18.8.2022 17:34
OS - zkuste se zeptat prof.VK. Je to smutný příběh stáří který nás může potkat každého. Nikdo si nemůže vybrat jaké zdravotní problémy ho ve sklonku života potkají. Alzhaimer , ruzné zlomeniny , nepohyblivost i to je závěr života.Musíme být vděčni za soužití partnera případně potomku, nebudou to mít s námi nijak jednoduché. Osobně říkám, postihne to většinou jednoho z partnerů který je tím ošetřovaným a tím kdo je ošetřovatelem. Není pravidlem to, že to musí být muž nebo žena. My máme zatím štěstí, že nás se zatím zdravíčko drží, a hlavně máme i koření života v podobě potomků a vnoučat . Nedovedu si představit stáří gayů nebo lesbiček právě bez možnosti potomků a vnoučat. Osobně mám z budoucna obavu, nikoli o sebe ale o babičku, pokud by zde zůstala sama. Jistě bude dožívat u potomků a vnoučat. Já věřím, že to doklepu zde sám a budu vzpomínat na ty krásné roky společně prožité sdobou školáků potomků a rodičovských schůzek vnoučat. Život je krásný v každé době. A každé režimu.
Zuzana Pivcová
18.8.2022 15:16
V názvu článku je uvedeno Renata (69) a v závěrečném odstavci, že je paní 80, takže někde je omyl nebo nesrovnalost. Ať tak či tak, pečovat řadu let nebo několik let, jak bylo řečeno, vyžaduje nejen láskyplný lidský vztah, ale především také osobní životní energii. Pokud paní pomáhala manželovi od rána do rána při všech jeho neduzích, musela mít ve svém věku neskutečně mnoho sil. Možná, že taková výjimka existuje, ale bohužel to není pravidlem.
Olga Škopánová
18.8.2022 13:42
Já bych prosila o ten recept jak se v 80 cítit na 30, mě by stačilo na 50.
Karel Kilián
18.8.2022 13:22
Dnešní autoři povídek nejsou to co to bývalo (přispěvatelé do červené knihovny) , nepamatují si co si vymysleli na začátku ,kolik je dětí a pod. Jestli ta paní existuje , věnuji ji pomník pro manžela podle vlastního výběru.
Hana Rarasch
18.8.2022 12:25
Já asi už neumím číst, ale kde je těch 69 let? Jinak, kdyby to bylo pravdivé, a takových osudů jsou tisíce, klobouk dolů pře manželkou. Věrohodnost mi ovšem úplně rozbil ten poslední "sebestředný " odstavec. 80,60,30. Takže prosím, milá redakce, chce to alespoň editora !
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA