Ilustrační foto: Pixabay
Žádné maso, ani práce na zahradě. Co se smí a nesmí dělat na Velký pátek?
7. 4. 2023Na Velký pátek se otevírá země s ukrytými poklady. Podle zvyků a tradic se nesmí pracovat na poli, prát, péct ani uklízet. Velký pátek je zároveň také vrcholným dnem půstu. To znamená, že lidé by v tento den neměli jíst žádné maso.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Faldynová
7.4.2023 18:06
Mě se o velkopáteční ztišení postaral virus. Poslouchám Rádio7 a vyháním z těla bacily. Pokud jste nevydali své životy Pánu Ježíši, je celkem jedno, co na Velký Pátek děláte a neděláte.
Anna Potůčková
7.4.2023 16:10
Ač věřící, tak jsem dnes také pekla. Maso však v tento den u nás není, všechna jídla jsou bezmasá. A aby se nepracovalo na zahrádkách tak o to se dokonale postaralo počasí.
Marie Macková
7.4.2023 14:32
Článek se mi opravdu líbí. Rozlišuje křesťanskou praxi a pověru. To opravdu v magazínech není časté?. Velikonoce jsou pro nás top svátky. Není podstatné, kdy pečeme mazance, půst je dobrým prostředkem pro člověka k hlubšimu proživání. Přála bych každému možnost prožít v klidu a s otevřeným srdcem všechny 3 bohoslužby tridua. Je to veliký zážitek, plný čtení ze Starého i Nového zákona, starodávných rituálů, symbolů a hudby. Moudrosti a krásy. Jinak : o hříchu praví katechismus toto: hřích je provinění proti rozumu, pravdě a správnému svědomí. Přestupek proti lásce k Bohu a bližnímu způsobený lpěním na určitých věcech. Pokud to mohu posoudit, paní Měchurová, hrát karty s vnukem na Velký pátek, hřích není. ? Prožijte krásné Velikonoce.
Jitka Caklová
7.4.2023 13:46
Co je vlastně hřích? Hříchy vymysleli mocní, aby své poddané měli čím držet ve strachu z trestu.
Marie Měchurová
7.4.2023 13:22
Práce na zasněžené zahrádce nehrozí. Maso nebylo. Těsto na mazance kyne. Přijede vnuk, budeme mazat karty. Není to hřích?
Jitka Caklová
7.4.2023 12:58
Jakýpak průšvih, když se dílo daří. Mazance mám pečené a kuře s nádivkou bude k večeři, přijedou mladí a zbyde ještě na zítra k obědu. Hlavně, že nám chutná :-)
Eva Klímová
7.4.2023 12:45
Také jsem v průšvihu , právě vytahuji nádivku z trouby / a ta je navíc s uzeným masem/ Ta se ale povedla . . . . . Veselé a pohodové velikonoční svátky všem
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA